"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κυκλοφόρησε, το βιβλίο του Χρήστου Δημητρόπουλου, με τον τίτλο "Η ΒΑΧΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ"

    ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ....................Γράφει ο Γιάννης Αντωνόπουλος   

"H BAΧΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ" 
    Του Χρήστου Δημητρόπουλου



Ένα πολυσυλεκτικό,πολυσέλιδο - ογκώδες, βιβλίο, κυκλοφόρησε, πρόσφατα του φίλου Χρήστου Δημητρόπουλου, με τον τίτλο, "Η ΒΑΧΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ". Ο Συγγραφέας, ξεκινώντας από τα βιώματά του, στον Τόπο που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην άγονη και κακοτράχαλη Γορτυνία, βάλθηκε να κρατήσει ζωντανή την ιστορία της Πατρίδας του. Γιατί,κάθε σπιθαμή της,είναι γνώριμη από τα γεννοφάσκια του. Και, όλων εμάς που γεννηθήκαμε σε τούτα τα "κατσάβραχα" της ηρωικής -ορεινής Γορτυνίας, που τροφοδότησε και τροφοδοτεί την Ελλάδα, με σπουδαίους- άξιους ανθρώπους, σ' όλους τους τομείς της κοινωνίας. 


Σφιχτοδεμένοι, με 'κείνους τους τόπους, ξυπόλητοι πολλές φορές, σε κάθε καταράχι, σε κάθε βράχο και δρομάκι, υπάρχουν τα σημάδια από την περπατησιά μας. Έτσι, λοιπόν, κι ο συγγραφέας τούτου του βιβλίου,με τα γραφτά του,θέλησε να κρατήσει τα ιστορικά στοιχεία της Πατρίδας του για να μείνουν στις γενιές που 'ρχονται και θα 'ρθουν, από όπου θα αντλούνε στοιχεία από το χτες. Με γλαφυρό-λογοτεχνικό τρόπο, τα γραφόμενά του. Καταπιάνεται,αρχικά,με την Πελασγική-Αρκαδική χώρα,για την οποία καυχιέται. Αυτή, άλλωστε, διαλέξανε οι θεοί να γεννηθούν κι εκεί λάβανε χώρα τα περισσότερα μυθολογικά και ιστορικά γεγονότα. Και οι Αρκάδες, διακρίνονται για τη σοφία τους (βλέπε Διοτίμα που δίδαξε το Σωκράτη) τη γενναιότητα, τη δικαιοσύνη, τον ειρηνικό τρόπο ζωής.
 Ξεχωριστή θέση κατέχει η Γορτυνία,για την οποία, ο συγγραφέας, αναφέρεται με λόγια,δίκαια, επαινετικά.Κακοτράχαλη,άγονη,με ανθρώπους προοδευμένους, με μυαλά ¨ξουράφια¨. Γεννημένος ο συγγραφέας σ΄αυτή, καμαρώνει όπως και καθένας μας που είχαμε την τύχη να κρατάμε από κείνα τα μέρη. Δικαιολογημένη η αναφορά του στη Γορτυνία σε αρκετές σελίδες,γιατί την υπηρέτη- σε και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος της "Παγγορτυνιακής" επί σειρά ετών και από τη θέση αυτή η παρουσία του,υπήρξε δημιουργική και παραγωγική. Συνέβαλε αποτελεσματικά στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων της, με παρέμβαση του στους διάφορους κρατικούς φορείς. Άφησε μνήμη αγαθή στους συνεργάτες του και στον ευρύτερο χώρο της Γορτυνίας,της Αρκαδίας. Στο χώρο της Βάχλιας, στάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή,και με το δίκιο του, και παρουσίασε ανάγλυφη την εικόνα της. Αναφέρθηκε στους ανθρώπους της, τους απλούς, ντόπιους και ξενιτεμένους, αλλά και 'κείνους που διαπρέψανε και διαπρέπουν, στον κοινωνικό περίγυρο του χωριού και της Πατρίδας, γενικότερα.Γιατί,όπως διαβάζω,διέθετε και διαθέτει σπουδαίους ανθρώπους, στην πολιτική,στην επιστήμη, στην τέχνη, στο εμπόριο κ.λ.π. Στις εκκλησιές και τους παπάδες αναφέρεται,στα σχολεία και στους δασκάλους στέκεται. Παρέχει, πλούσια ιστορικά γεγονότα από το εικοσιένα. Μιλάει για το Γέρο του Μοριά. Και πως ήτανε δυνατό,να μην κάνει ¨μνεία¨, σ'αυτή τη σεβάσμια Μορφή, το Γίγαντα του '21! Δεν παρέλειψε και τους Βαχλιαίους, που πολέμησαν και πέσανε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον πόλεμο του ΄40. Μα και στην Εθνική Αντίσταση, αφιερώνει αρκετά 
 Τα γεγονότα του Εμφύλιου σπαραγμού μας, που λάβανε χώρα στη Βάχλια, καταγράφει και παρουσιάζει,που στοίχισε ακριβά στην "Ερημη Πατρίδα" και που πρέπει να ευχόμαστε,να μην ξανασυμβούν παρόμοια στην Πατρίδα μας. Είναι βιβλίο πολυσυλεκτικό.
Βρίσκεις μέσα πλούσιο υλικό. Είναι πηγή πληροφοριών για το σήμερα και το αύριο και θέλω να ΄πω ένα μπράβο στο συγγραφέα, που μόχθησε για να φτάσει στη δημοσιότητα το βιβλίο του.Στο συγγραφέα, που είναι απόγονος,εκείνου του παππού,που έβαζε ¨στραβά την τραγιάσκα του¨για να δώσει το σύνθημα στη νοικοκυρά του!! Το βιβλίο, δεν πρέπει να λείπει από κανένα Βαχλέϊκο σπίτι. 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δάσκαλος, Συγγραφέας 
 Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: