"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
Επιμέλεια: Πέτρος Σ. Αϊβαλής,

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ & ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 *Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ...στα απλά πράγματα κρύβεται η γοητεία... όπως ένας περίπατος στο Λούσιο ποταμό....... * ειδήσεις από την Αρκαδία * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Άνοιξη 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια της Αρκαδίας και περίπατος στις όχθες του ποταμού Λούσιου μυρίζοντας την ρίγανη και το θυμάρι με ψωμοτύρι και καλή διάθεση & καρδιά, αναμένοντας τις νεράιδες να φανούν, όπως έλεγε η γιαγιά η Βάσω... * http://karytaina.blogspot.com/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Δρόμοι παραμυθιών στην Αρκαδία


Η Αγνή Στρουμπούλη, μία από τις «παραμυθούδες» που θα συμμετάσχουν στο τριήμεροκαι στο κελάηδισμα των πουλιών, στους τόπους όπου οι ντόπιοι λένε ότι τα μεσημέρια χορεύουν οι νεράιδες και ακούγονται οι φλογέρες των βοσκών. Τα παραμύθια άλλωστε δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Απεναντίας, υπάρχουν αφηγήσεις που απευθύνονται ειδικά σε μεγάλους. Και όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Σημαντικοί παραμυθάδες, παλαιότεροι και νεότεροι, η Μάνια Μαράτου , η Λίλη Λαμπρέλλη, η Αγνή Στρουμπούλη, η Ανθή Θάνου με τον Παναγιώτη Κούλελη, η Εύη Γερόκωστα, ο Δημήτρης Προύσαλης και οι Παραμυθοκόρες, θα αφηγηθούν τα βράδια παραμύθια για της μοίρας τα γραμμένα, παραμύθια του έρωτα και του καημού, του Κάτω και του Επάνω Κόσμου... Παραμύθια το ηλιοβασίλεμα, λίγο προτού ο ήλιος δώσει τη θέση του στη νύχτα, παραμύθια το ξημέρωμα περιμένοντας την ημέρα. Αλλοτε βγαίνουν από πανάρχαιες παραδόσεις και άλλοτε στρώνουν τον δρόμο για να λάβει χώρα το θαυμάσιο, το θαύμα. Ξωκλήσια, αλώνια, ξέφωτα μέσα στο δάσος, παλαιά κτίρια γεμάτα μνήμες του παρελθόντος, ερειπωμένα χωριά που δηλώνουν ακόμη την παλαιά ακμή τους, τόποι που ίσως τους περπάτησε και ο Πάνας, ο θεός της Αρκαδίας, έχουν επιλεγεί για τις αφηγήσεις των παραμυθιών.

Συγγραφείς σύγχρονων παραμυθιών για παιδιά, όπως ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Βασιλική Νίκα και από τους αφηγητές η Λίλη Λαμπρέλλη και η Εύη Γερόκωστα, θα παρουσιάσουν τα βιβλία-παραμύθια τους στα παιδιά, ζωντανά και διαδραστικά. Τα πρωινά για όσους θέλουν να προσεγγίσουν το παραμύθι ως μορφή παραδοσιακού λόγου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αφήγησης, στα οποία η Λίλη Λαμπρέλλη θα μυήσει τους νέους «αφηγητές» μιλώντας για την «Ελλειψη τεχνικής σαν τεχνική αφήγησης», η Ανθή Θάνου με θέμα «Ακου ένα παραμύθι... πες ένα παραμύθι», «Πειραματισμοί στην αφήγηση» και η Μάνια Μαράτου για την «Κουτσούνα, τα αινίγματα και τον Ομηρο».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Βυτίνας. Υπεύθυνη σχεδιασμού και οργάνωσης είναι η Βίκυ Ζουμή-Σταύρου («Εkvasis», τηλ. 2610 623.100, 2610 226.900).

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=345685&dt=28/07/2010#ixzz0xPPjylij

Δεν υπάρχουν σχόλια: